Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
253 beoordelingen

Bescherm uw planten tegen de vorst

Het heeft flink gevroren de afgelopen dagen. De ijspegels hangen nog net niet aan de kozijnen, en de meeste grasvelden zijn al bedekt in een witte vorstlaag. Heeft u een paar mooie planten of bomen in de tuin staan? Dan wilt u die natuurlijk tegen de koude tempraturen beschermen. Om dit goed aan te pakken hebben wij een aantal handige tips en adviezen voor u op een rijtje gezet.

Welke planten hebben bescherming nodig tegen de vorst?

Niet alle planten of bomen hebben extra bescherming tegen de vorst nodig. Bladhoudende planten zijn vaak gevoeliger voor winterse temperaturendan bladverliezende planten. De bladhoudende planten kunnen namelijk geen vocht opnemen uit de bodem bij vorstige dagen, planten zonder blad kunnen dit beter. Ook ligt het er aan hoe oud of jong de plant is. Jongere planten zijn gevoeliger voor extreem koude temperaturen, terwijl oudere planten iets beter tegen een stootje kunnen.

Bij welke tempratuur kunt u uw planten beschermen?

Bij de aankoop van een plant vindt u vaak een ticketje waarop de ‘winterhardheid’ van de plant staat. Dit betekend hoe gevoelig de plant is voor extreme temperaturen. Sommige planten zijn voorzien van extra hormonen die hun tegen extreem koude temperaturen beschermt. Andere planten hebben deze hormonen niet, of veel minder. Zo is het moeilijk te bepalen bij welke tempratuur u uw planten extra moet beschermen. Toch kiezen de meeste mensen ervoor hun planten te voorzien van een deken of beschermhoes bij tempraturen van onder de -5 graden celcius.

bescherm uw planten tegen de vorst

Bescherm uw planten tegen de vorst door een deken of beschermhoes

U kunt de plant het best tegen de vorst beschermen door deze in te pakken. Veel mensen gebruiken hiervoor dekens, met daaroverheen plastic. Toch is het inpakken met een deken en plastic soms niet voldoende. Daarom zijn er speciale beschermhoezen, ontwikkeld door plantenkenners en professionals. Deze beschermhoezen zijn makkelijk aan te brengen en beschermen uw planten bij extreme weersomstandigheden. De beschermhoezen zijn verkrijgbaar voor kleine plantjes tot gigantische bomen.

Haal de beschermhoes weg zodra het niet meer vriest

Vriest het overdag niet meer maar ’s nachts wel? Haal de beschermhoes of het deken overdag dan weg. De planten kunnen zo genieten van het zonlicht, en condensvorming wordt voorkomen. Teveel condensvorming kan ook schade toebrengen aan de plant.

Verhuis potplanten naar de garage of schuur

Heeft u naast vaste planten ook potplanten in de tuin staan? Bescherm uw planten tegen de vorst door ze tijdens de winterperiode binnen te zetten.  Zorg ervoor dat ze op een droge plek staan, het liefst niet direct in de omgeving van de verwarming. De meeste planten vinden een temperatuur van 5 tot 10 graden ideaal, dus zorg ervoor dat de ruimte niet te erg verwarmd wordt.

Hoe beschermt u uw planten in de winter? Laat een reactie achter zodat andere lezers uw tips kunnen proberen!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?