Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
344 beoordelingen

Planten beschermen tegen de vorst. Zo doet u dat

Planten beschermen tegen de vorst

Ondanks dat de winters milder worden, kan het soms toch streng vriezen. Heeft u een paar mooie planten of bomen in de tuin staan? Dan wilt u die natuurlijk tegen de vorst beschermen. Om dit goed aan te pakken hebben wij een aantal handige tips en adviezen voor u op een rijtje gezet.

Welke planten kunnen tegen de vorst en welke niet?

Niet alle planten of bomen hebben extra bescherming tegen de vorst nodig. Bladhoudende planten zijn vaak gevoeliger voor winterse temperaturen dan bladverliezende planten. De bladhoudende planten kunnen namelijk geen vocht opnemen uit de bodem op koude dagen. Planten zonder blad kunnen dit beter. Ook ligt het er aan hoe oud of jong de plant is. Jongere planten zijn gevoeliger voor extreem lage temperaturen, terwijl oudere planten hier iets beter tegen kunnen.

Bij welke tempratuur moet u uw planten beschermen?

Bij de aankoop van een plant vindt u vaak een ticketje waarop de ‘winterhardheid’ van de plant staat. Dit betekent hoe gevoelig de plant is voor extreem lage temperaturen. Sommige planten zijn voorzien van extra hormonen die de plant tegen extreem lage temperaturen beschermen. Andere planten hebben deze hormonen niet, of veel minder. Zo is het moeilijk te bepalen bij welke tempratuur u uw planten extra moet beschermen. Toch kiezen de meeste mensen ervoor hun planten te voorzien van een deken of beschermhoes bij tempraturen van onder de -5 graden Celsius.

Planten inpakken tegen vorst

U kunt planten het best tegen de vorst beschermen door ze in te pakken. Veel mensen gebruiken hiervoor dekens, met daaroverheen plastic. Toch is het inpakken met een deken en plastic soms niet voldoende. Daarom zijn er speciale beschermhoezen, ontwikkeld door plantenkenners en professionals. Deze beschermhoezen zijn makkelijk aan te brengen en beschermen uw planten bij extreme weersomstandigheden. De beschermhoezen zijn verkrijgbaar voor kleine plantjes tot gigantische bomen. Met de beschermhoes kunt u ook planten beschermen tegen vorst in het voorjaar.

Haal de beschermhoes weg zodra het niet meer vriest

Vriest het overdag niet meer maar ’s nachts wel? Haal de beschermhoes of de deken overdag dan weg. De planten kunnen zo genieten van het zonlicht en condensvorming wordt voorkomen. Teveel condensvorming kan daarnaast ook schade toebrengen aan de plant.

Verhuis potplanten naar de garage of schuur

Heeft u naast vaste planten ook potplanten in de tuin staan? Bescherm uw planten in pot tegen de vorst door ze tijdens de winterperiode binnen te zetten.  Zorg ervoor dat ze op een droge plek staan, het liefst niet direct in de omgeving van de verwarming. De meeste planten vinden een temperatuur van 5 tot 10 Celsius graden ideaal, dus zorg ervoor dat de ruimte niet te veel verwarmd wordt.

Wist u dat ook in zaaien in de winter? Heeft u een moestuin? Lees dan onze blogpost over het winterklaar maken van de moestuin.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?