Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
278 beoordelingen

Bladluizen bestrijden: een slimme strijd

Rond deze tijd van het jaar worden bladluizen actief. Bijna iedereen heeft weleens bladluizen in zijn tuin gehad. De kleine insecten eten graag van uw planten. Door hun kleine steeksnuit voeden ze zich van de bladeren, wortels en zelfs de stam. Daarnaast planten ze zich ontzettend snel voort, waardoor er binnen de kortste keren honderden bladluisjes in uw planten kunnen zitten. Dat kan voor behoorlijk veel schade zorgen! Maar waar komen die bladluizen nu vandaan? En het belangrijkste: hoe kunt u bladluizen bestrijden? Wij leggen het u graag uit.

Bladluizen bestrijden: pak de strijd slim aan

Voordat u allerlei chemische middeltjes in huis haalt om bladluizen te bestrijden, is het verstandig om de bladluis eerst beter te begrijpen. De diertjes komen in honderden verschillende soorten, en toch zijn ze op dezelfde manier te bestrijden. U kunt bladluis herkennen aan de zwarte stipjes op uw planten. Daarnaast laten ze een plakkerige honingdauw laag aan. Doordat de beestjes zelfs over tuinmeubelen, trampolines en de barbeque lopen, kunnen deze kleverig aanvoelen. De beestjes hebben een aantal natuurlijke vijanden, zoals gaasvliegen, sluipwespen, oorwormen en lieveheersbeestjes.

U kunt er voor zorgen dat er meer natuurlijke vijanden in uw tuin aanwezig zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat u ook niet op een lieverheerstbeestjes of oorwormen plaag zich te wachten. Pak het daarom verstandig aan en probeer een van deze milieubewuste manieren eens:

Bestrijd bladluis met brandnetels

Pluk  (met handschoenen aan natuurlijk!) een aantal brandnetels uit uw tuin of langs de weg. Leg ze in een emmer en overgiet deze met warm water. Laat de emmer een dag of 2/3 staan op een plek die u niet vaak gebruikt. Denk aan de garage of een overdekt tuinhuisje. Zeef na deze dagen de brandnetels uit, maar gebruik het liefst een neuskapje. Er komt namelijk een enorme gierlucht van de brandnetels af. Het stinkende goedje dat overblijft is het beste natuurlijke bestrijdingsmiddel voor  bladluis. Doe het overgebleven brandnetelwater in een flesje en besprekel alle aangetaste planten goed. Herhaal dit om de paar dagen en de bladluizen verdwijnen al snel als sneeuw voor de zon. In plaats van brandnetels kunt u ook gebruik maken van een aftreksel van look of uien.

Laat lieveheersbeestjes bladluizen bestrijden

Zoals eerder aangegeven zijn lieveheerstbeestjes een geweldige natuurlijke vijand voor bladluizen. Er zijn zelfs bedrijven die de larven van lieveheerstbeestjes aanleveren. Zo zijn uw planten al snel bladluisvrij! Ook volgroeide en volwassen lieveheerstbeestjes blijven hun werk prima doen.

Plant kruiden met een sterke geur rondom uw planten

Naast lieveheerstbeestjes en brandnetels kunt u ook gebruik maken van kruiden. Bladluis heeft een hekel aan geurende kruiden. Denk hierbij aan citroenkruid, look, knoflook, salie, lavendel en bieslook. Plant de kruidenplanten rondom uw gewone planten, en u heeft geen last meer van bladluis. Daarnaast komen de kruiden ook nog eens goed van pas in de keuken.

Heeft u last van bladluis in uw tuin? Laat ons dan weten op welke manier u de strijd met deze kleine insecten aangaat.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?