Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
344 beoordelingen

Buxusmot bestrijden. Zo doe u dat

Rups buxusmot

In grote delen van Nederland en België  heeft de Buxusmot zijn ’thuis’ gevonden. Een buxusmot legt eitjes op de bladeren van de buxus. Hierna komt een groen-gestreepte rups tevoorschijn, die binnen de kortste keren de hele buxushaag vernielt. Maar is er iets tegen te doen? Is de buxus nog te redden, of is er een andere optie?

Buxusmot herkennen

Ziet u rupsen in uw buxusstruik en wilt u weten of dit de rupsen zijn van de buxusmot? Jongen rupsen van de buxusmot zijn ongeveer 2 millimeter groot en vuilgeel van keur. Als ze iets ouder zijn, dan krijgen ze bruine lengtestrepen en zijn ze 5 millimeter groot. Als ze weer iets ouder zijn, dan zijn ze felgroen van kleur en hebben ze een patroon van zwarte stippen. Ook beschikken ze over zwarte en lichte lengtestrepen, en hebben ze een zwarte kop.

De eitjes van de buxusmot kun je herkennen doordat ze ovaal en geelgroen van kleur zijn. De larven komen na 5 tot 10 dagen uit de eieren. De buxusmot, een nachtvlinder, zelf is wit en heeft een bruine rand. Zijn spanwijdte is ongeveer 4 centimeter groot.

De Buxusmot bestrijden: een moeilijke strijd

Helaas zijn er niet veel opties in de bestrijding van de buxusmot. Bij andere rupsen en motten is het vrij gemakkelijk om met een bestrijdingsmiddel al het ongedierte weg te halen.

De buxusmot is echter hardnekkiger om te verwijderen. Toch is het mogelijk om de invasieve mot te bestrijden. Gebruik een bestrijdingsmiddel met Pyrethrum, dit is het sterkst in de strijd tegen de buxusmot. Spray regelmatig en zorg ervoor dat alle delen van de buxus gesprayd zijn., ook dieper in de struik. Herhaal de behandeling opnieuw na ongeveer 12 dagen. Blijf dit doen totdat alle rupsen en eitjes verdwenen zijn.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen buxusmot. Niet doen!

We horen weleens dat mensen gebruik maken van schoonmaakmiddelen om de mot te bestrijden. We raden echter om dit niet te doen.

Buxusmot bestrijden met azijn

We raden aan om dit niet te doen. Niet alleen is niet bewezen dat dit een effectieve methode is, maar het is ook niet goed voor je buxusstruik. Daarnaast vormt het gebruik van azijn als bestrijdingsmiddel een risico voor het milieu en is het daarom niet toegestaan.

Buxusmot bestrijden met baking soda

Ook voor het bestrijden met baking soda is geen wetenschappelijk bewijs. Daarnaast is soda schadelijk voor je struik en de bodemcultuur.

Buxus alternatieven

Wanneer een hele groep buxusmotten al begonnen is met het vernielen van de buxus adviseren we om de struik te verwijderen. Dan is het simpelweg te laat om nog te beginnen met bestrijding. Maar wat zet u ervoor in de plaats? Wij zetten een aantal leuke heggen en bloemen voor u op een rijtje.

De Japanse hulst: Deze prachtige, groenblijvende struik lijkt op een buxus. Ideaal als u graag  hetzelfde beeld in uw tuin ziet, zonder opnieuw kennis te maken met de buxusmot.

Veldesdoorn: deze prachtige heg is geliefd tijdens alle seizoenen. In de herfst krijgt deze heg een prachtige kleur, en in de zomer is hij mooi groen. Hoewel deze heg iets hoger is dan de buxus, is het een prachtig en makkelijk te onderhouden alternatief.

Carex Morrowii Variegata: Dit prachtige siergras geeft een mooie kleur aan uw tuin, is zeer onderhoudsvriendelijk en wordt ook vaak als bodembedekker gebruikt. Ideaal om te gebruiken als afscheiding in uw tuin.

Heeft de Buxusmot uw tuin beschadigd?

Mocht de Buxusmot uw buxus echt aangetast hebben, dan kan het tijd zijn om voor een nieuwe plant of heg te kiezen. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen een compleet nieuwe tuin aan te leggen. Wij geven u in beide gevallen graag advies.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?