Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Diervriendelijke tuin: wat kunt u doen?

Egel in diervriendelijke tuin

Helaas horen we op het nieuws steeds vaker dat het aantal vlinders, bijen of wespen afneemt. Ook egels en eekhoorns komen steeds vaker in de problemen door het gebrek aan natuurlijk voedsel of het gebrek aan leefruimte. Het is tijd voor verandering. U kunt de natuur een handje op weg helpen door uw tuin zo diervriendelijk mogelijk te maken. Maar hoe dan? Daar geven wij graag uitleg over:

 1. Zorg voor voldoende beplanting

  Vooral egels houden van een beschutte leefomgeving. Ze vinden het heerlijk om in grote bergen bladeren, takjes en mos te kruipen. Zorg dus voor voldoende beplanting, en laat dit wat dichter groeien.

 2. Zorg ervoor dat egels van tuin naar tuin kunnen lopen

  Egels lopen graag van tuin naar tuin om zo meer voedsel te vinden. Zorg dus dat er altijd een kleine ‘verbindingsweg’ open is naar de tuin van de buurman of de buurvrouw.

 3. Laat het gras wat langer groeien in de herfst

  Dit zorgt ervoor dat allerlei kleine larven hun eieren hier kunnen leggen. Ook rupsen vinden het namelijk heerlijk om in lang gras te overwinteren. Maar geen zorgen: de rupsen vernielen uw gras niet. Merels en spreeuwen gaan op zoek naar deze larven en ruptsen, en eten ze vervolgens op.

 4. Zet minstens 1 waterbak in de tuin voor vogels om uit te drinken

  Het is het slimst om drinkbakjes voor vogels hoger te zetten, op een vogelhuisje bijvoorbeeld. Egels drinken ook graag uit een drinkbakje, maar deze mag niet te groot zijn en zeker niet te vol gevuld zijn om ongelukken te voorkomen.

 5. Zorg voor een waterpartij met verschillende dieptes

  Om uw tuin extra diervriendelijk te maken kunt u een waterpartij met verschillende dieptes aan laten leggen. Verschillende amfibieën leggen graag hun eitjes in het ondiepe gedeelte van een waterpartij. Vogels zwemmen er graag in. Ook kikkers en salamanders overleven koude winterperiodes het best in een diepere vijver of waterpartij.

 6. Creëer een groene muur

  diervriendelijke tuin
  In Engeland is het een echte hype: de ‘green wall’. Plant in het voorjaar verschillende soorten klimplanten langs uw schutting. Na een paar maanden is de schutting volledig begroeit. Dit zorgt ervoor dat verschillende insecten en vogels zich meer dan welkom voelen in uw diervriendelijke tuin. Lees meer hierover in onze blogpost over verticale groenschermen.

 7. Plaats vogelhuisjes, egelhuisjes en rotsen


  Afbeelding afkomstig van Timo Newton-Syms

  Naast de welbekende vogelhuisjes zijn er ook egelhuisjes beschikbaar. Toch kunt u ook zelf creatief aan de slag gaan en zo een fijne slaapplaats maken voor egels of insecten. Snijd een oude autoband horizontaal door de midden en leg deze in een hoek van de tuin. Bestrooi de autoband vervolgens met een flink pak bladeren: egels vinden het heerlijk om in de binnenkant van de autoband te kruipen en daar te overnachten. Voor kleinere insecten kunt u een stapeltje rotsen bij elkaar plaatsen, waar ze dan onder kunnen kruipen.

Wilt u graag advies voor het aanleggen van uw tuin? Lees dan wat wij voor u kunnen betekenen op de pagina’s tuin aanleggen en tuin ontwerpen.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?