Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
253 beoordelingen

Diervriendelijke tuin: wat kunt u doen?

Helaas horen we op het nieuws steeds vaker dat grote populaties vlinders, bijen of wespen in hun aantal afnemen. Ook egels en eekhoorns komen steeds vaker in de problemen, door het niet gebrek aan natuurlijk voedsel of het gebrek aan leefruimte. Het is tijd voor verandering. U kunt de natuur een handje op weg helpen door uw tuin zo diervriendelijk mogelijk te maken. Maar hoe dan? Daar geven wij graag uitleg over:

 1. Zorg voor voldoende beplanting

  Vooral egels houden van een beschutte leefomgeving. Ze vinden het heerlijk om in grote bergen bladeren, takjes en mos te kruipen. Zorg dus voor voldoende beplanting, en laat dit wat dichter groeien.

 2. Zorg ervoor dat egels van tuin naar tuin kunnen lopen

  Egels lopen graag van tuin naar tuin om zo meer voedsel te vinden. Zorg dus dat er altijd een kleine ‘verbindingsweg’ open is naar de tuin van de buurman of de buurvrouw.

 3. Laat het gras wat langer groeien in de herfst

  Dit zorgt ervoor dat allerlei kleine larven hun eieren hier kunnen leggen. Dit kan geen kwaad voor het gas. Merels en spreeuwen gaan op zoek naar deze larven, en eten ze vervolgens.

 4. Zet minstens 1 waterbak in de tuin voor vogels om uit te drinken

  Het is het slimst om drinkbakjes voor vogels hoger te zetten, op een vogelhuisje bijvoorbeeld. Egels drinken ook graag uit een drinkbakje, maar deze mag niet te groot zijn en zeker niet te vol gevuld zijn om ongelukken te voorkomen.

 5. Laat het gras wat langer groeien

  Sla het maaien van het gras maar over: rupsen vinden het namelijk heerlijk om in lang gras te overwinteren. Maar geen zorgen: de rupsen vernielen uw gras niet. Spreeuwen en merels eten de rupjes namelijk op, waardoor ook zij voordelen behalen uit uw diervriendelijke tuin.

 6. Zorg voor een waterpartij met verschillende dieptes

  Om uw tuin extra diervriendelijk te maken kunt u een waterpartij met verschillende dieptes aan laten leggen. Verschillende amfibieën leggen graag hun eitjes in het ondiepe gedeelte van een waterpartij. Vogels zwemmen er graag in, en kikkers en salamanders overleven koude winterperiodes het best in een diepere vijver of  waterpartij.

  diervriendelijke tuin

 7. Creëer een groene muur

  In Engeland is het een echte hype: de ‘green wall’. Plant in het voorjaar verschillende soorten klimplanten langs uw schutting. Na een paar maanden is de schutting volledig begroeit, wat ervoor zorgt dat verschillende insecten en vogels zich meer dan welkom voelen in uw diervriendelijke tuin.

 8. Plaats vogelhuisjes, egelhuisjes en rotsen

  Naast de welbekende vogelhuisjes zijn er ook egelhuisjes beschikbaar. Toch kunt u ook zelf creatief aan de slag gaan en zo een fijne slaapplaats maken voor egels of insecten. Snijdt een oude autoband horizontaal door de midden en leg deze in een hoek van de tuin. Bestrooi de autoband vervolgens met een flink pak bladeren: egels vinden het heerlijk om in de binnenkant van de autoband te kruipen en daar te overnachten. Voor kleinere insecten kunt u een stapeltje rotsen bij elkaar plaatsen, waar ze dan onder kunnen kruipen.

  Hoe zorgt u ervoor dat wilde dieren zich thuis voelen in uw tuin? Laat het ons weten door een bericht achter te laten! 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?