Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
253 beoordelingen

Een eetbare tuin aanleggen: Stap voor stap

Is uw tuin toe aan een ware makeover? Of heeft u een plaats over in uw tuin? Dan is het investeren in een eetbare tuin een goed idee zijn. Zelf uw eigen kruiden, groenten of fruit planten heeft een hele hoop voordelen. Zo geniet u altijd van verse producten en heeft u er ineens een rustgevende hobby bij. Een eetbare tuin aanleggen doet u zo:

In dit blog informeren we u over het aanleggen van een eigen kruidentuin. U kunt er ook voor kiezen een moestuin aan te leggen of fruitbomen te planten.

Eetbare tuin aanleggen: waar begin ik mee?

Voordat u uw eetbare kruidentuin aan gaat leggen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte u heeft. Plantjes hebben ruimte nodig om te groeien en met te weinig onderhoud groeien de meeste kruidenplanten uit tot planten van een aardig groot formaat.

Daarnaast kan het belangrijk zijn om eerst met een fytotherapeut te spreken voordat u zelf uw kruidentuin aanlegt. Kinderen, huisdieren, zwangere vrouwen of mensen met een allergie zijn extra gevoelig voor sommige kruiden en kunnen deze dus het beste vermijden. Laat je daarom goed informeren voordat je je eigen eetbare tuin gaat aanleggen.

Welke kruiden zijn geschikt om mee te beginnen?

Gaat u voor het eerst een eetbare tuin aanleggen? Dan is het verstandig om te kiezen voor kruiden die u bijna dagelijks in de keuken gebruikt. Zo leert u uw kruidentuin dagelijks te bekijken en komt u meer te weten over de groei en levensduur van uw kruidenplantjes. Om uw kruidentuin een vliegende start te geven willen wij alvast 4  kruiden aan u voorstellen:

Bieslook

Bieslook is heerlijk om te gebruiken in soepen, salades en frisse maaltijden. Het groeit het hele jaar door waardoor je er elke dag opnieuw van kunt genieten. Het best zaai je bieslook van april tot juni in de volle grond.

Munt

Dit kruid geeft een heerlijke smaak aan thee, drankjes, desserts en stoofgerechten. In het mooie Marrakech wordt er graag een kopje muntthee gedronken en dat heeft een reden. Dit kruid geeft een diepe smaak en zorgt ervoor dat je met een energiek en fris gevoel verdergaat. Daarnaast wordt munt gebruikt bij het behandelen van koorts en reisziekten. Munt kan het best gezaaid worden op een vochtige ondergrond in april of mei.

eetbare tuin aanleggen

Peterselie

Peterselie voegt een heerlijke smaak toe aan pasta’s, stoof en vleesgerechten. Het geeft een frisse bite en een heerlijke geur. Zaaien in de volle grond kun je het beste doen vanaf maart tot augustus. Peterselie groeit erg langzaam,waardoor het zelfs kan lijken dat het plantje tijdelijk niet groeit. Plaats daarom een bordje zodat u weet op welke plek uw peterselie groeit.

Koriander

Dit kruid staat in ieders keukenkastje. Koriander is dan ook bij elk gerecht te gebruiken. Koriander kun je het beste vanaf april zaaien. Dit kruid kan tot wel 70 centimeter hoog worden, dus zorg voor genoeg plaats. Koriander kan alleen vers gebruikt worden, het is dus niet verstandig om de blaadjes te laten drogen om het kruid later te gebruiken. Knip liever dagelijks wat af wanneer u het wilt gebruiken voor uw gerechten.

Met deze 4 kruiden kunt u alvast een start maken met het aanleggen van uw eetbare tuin. Er bestaan honderden soorten kruiden, dus er valt altijd genoeg te experimenteren.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?