Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
343 beoordelingen

Help planten in de winter: 5 tips

Het weer veranderd, de vorstperiode breekt binnenkort aan. Een koude winter is op komst. Uw planten kunnen vooral in deze tijd wel een extra steuntje in de rug krijgen. Help planten in de winter door onze 5 handige tips te volgen.

Planten extra verzorgen in de winter: is het echt nodig?
De meeste planten genieten van zonnig of schaduwrijk weer, met gemiddelde temperaturen. Bij winterse temperaturen zijn vooral planten in een pot niet goed beschermt tegen de kou. Het is daarom nodig om tropische planten of planten die vorstvrij de winter door moeten komen extra aandacht te geven.

5 tips om planten in de winter te helpen

Met de volgende tips helpt u uw planten in de winter:

1. Zet vorstgevoelige planten op tijd binnen

Niet alle planten kunnen goed tegen het koude weer. Vooral planten in potten hebben het vaak wat moeilijk. U kunt ze daarom in de winter beter in een kas, of zelfs binnen, houden.

2. Zorg voor een goede hygiene als u de planten binnenzet

Voordat u uw planten binnen zet is het verstandig om ze eerst goed te reinigen. Verwijder dode bladeren,  besproei de planten met water om eventueel ongedierte weg te spoelen. Controleer de plant zodra hij binnenstaat ook regelmatig op ongedierte. Vanaf januari komen schildluizen en bladluizen regelmatig voor.

3. Haal uw planten zo snel mogelijk binnen en zet ze zo snel mogelijk weer buiten

Om uw planten de beste kans te geven, kunt u ze beter al voor de vorstperiode echt begint binnenzetten. Zodra de winterse temperaturen voorbij zijn mogen ze meteen weer naar buiten.

4. Kies een goede plek in huis uit voor uw planten

Voor de meeste planten is het belangrijk om zonlicht te krijgen. Zet ze daarom op een plaats met genoeg zonlicht, zoals bij het raam of onder een koepel. Mediterrane planten houden van een temperatuur van rond de 10 tot 12 graden, terwijl tropische planten het het beste doen bij 20 of 22 graden. Plaats tropische planten daarom het liefst in uw woonkamer.

5. Bescherm groenblijvende planten

Planten die vast in uw tuin staan en groen blijven tijdens de winter hebben ook extra verzorging nodig. Groenblijvende planten zijn in de winter namelijk niet in rust. U kunt daarom het beste een vliesdoek over uw planten leggen. Dit voorkomt bevriezing in de avond en verbranding door het zonlicht overdag.

We hebben nog meer interessante artikelen geschreven over uw tuin in de winter. Lees ook hoe u uw moestuin klaar kunt maken voor de winter, de winter zaai techniek, en kunstgras en vorst.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?