Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
343 beoordelingen

Hoe hoog mag een overkapping zijn?

Overkapping en schuur Den Bosch

Overkappingen en veranda’s zijn populair en dat begrijpen we heel goed. Ze bieden een extra leefruimte in de tuin, waar veel mensen van genieten. Als het regent, kunt u droog zitten en op warme dagen biedt een terrasoverkapping welkome schaduw. Als u overweegt een tuinoverkapping te bouwen, dan adviseren we goed op de hoogte zijn van wet- en regelgeving voor overkappingen. In deze blogpost gaan we daarom in op de vraag hoe hoog een overkapping mag zijn.

Maximale hoogte overkapping

Volgens het burenrecht is de maximale hoogte voor een losse overkapping zonder vergunning 3 meter voor een gebouw in de achtertuin. De overkapping mag in dit geval tegen de erfgrens gebouwd worden als de erfafscheiding van zowel u als uw buren is.

Naast de hoogte van de overkapping moet u ook rekening houden dat de meeste Nederlandse gemeenten de volgende voorwaarden stellen.

  • De totale oppervlakte van uw terrasoverkapping mag niet groter zijn dan 30 m2.
  • De totale oppervlakte van de overkapping mag niet groter zijn dan 50% van de totale oppervlakte van uw tuin.
  • De bovenstaande criteria gelden voor het totaal van gebouwen in uw tuin. Staat er al een schuur in uw tuin? Dan moet u deze meerekenen.
  • De overkapping mag niet als zelfstandige woonunit worden gebruikt.
  • Voor een overkapping die zichtbaar is vanaf de openbare weg is vaak een vergunning noodzakelijk.

Maximale hoogte overkapping aan huis

 

Wilt u een veranda aan uw huis bouwen? Dan gelden er weer net iets andere regels. Hiervoor geldt de 2,5 meter zone vanaf de achtergevel. De maximale hoogte voor een vergunningsvrije overkapping aan huis bedraagt 4 meter binnen de 2,5 meter zone. Hiervoor gelden wel de volgende regels.

  • De overkapping mag maximaal 30 centimeter boven de vloer van de eerste bouwlaag uitkomen.
  • Heeft uw huis één bouwlaag? Dan mag de overkapping niet hoger zijn dan uw hoofdgebouw.

Wilt u een overkapping aan huis bouwen die verder reikt dan 2,5 meter? Buiten de 2,5 meter zone geldt een maximale hoogte van 3 meter.

Als uw overkapping binnen de gestelde limieten blijft, dan kunt u de tuinoverkapping waarschijnlijk vergunningsvrij bouwen. Houd er echter rekening mee dat gemeenten in Nederland verschillende criteria mogen hanteren. We adviseren daarom aan om de vergunningscheck te doen op de website van het Omgevingsloket.

Ook als hieruit blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, dan raden we aan om toch altijd een melding bij uw gemeente te doen van uw bouwplannen. Dit voorkomt mogelijke misverstanden en problemen.

Daarnaast raden we aan om uw buren in te lichten en mee te nemen in uw nieuwe project. Dit voorkomt dat uw buren voor een (onaangename) verrassing komen te staan. Ook is het mogelijk dat u voor de bouw tijdelijk op het erf van uw buren moet zijn. De meeste buren vinden het daarom fijn om in de plannen meegenomen te worden.

Wanneer heeft u een vergunning voor uw overkapping nodig?

Als u een terrasoverkapping wilt neerzetten die buiten de regels vallen voor vergunningsvrij bouwen, dan kunt u bij de gemeente een vergunning aanvragen. Omdat gemeenten verschillende criteria handhaven, is het mogelijk dat er alleen een meldingsplicht geldt. In andere gevallen bekijkt de gemeente of uw gewenste overkapping in het omgevingsplan past, bij de welstandsregels past en voldoet aan de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Gemeenten beslissen meestal binnen 8 weken of u de vergunning krijgt.

Wilt u een overkapping op maat laten bouwen? Geerts & Groenendaal denkt graag met u mee. Meer informatie vindt u op de pagina overkappingen op maat.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?