Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
343 beoordelingen

Kleine tuin inrichten

Kleine tuin inrichten

Een kleine tuin inrichten kan een uitdaging zijn. Niet alleen heb je beperkte ruimte, ook het kiezen van passende planten en bomen kan moeilijk zijn. Wij helpen je graag verder. Je kleine tuin inrichten doe je met de volgende tips:

Kleine tuin inrichten: begin met een moodboard

Je hebt vast al veel ideeën. Een strakke moderne tuin met sfeerverlichting, of juist een weelderig bloemenparadijs. De basis heb je waarschijnlijk al in gedachte. Toch is het handig om al je ideeën te verzamelen. Zo kun je bepaalde keuzes tegen elkaar afwegen. Ga je toch voor een kleurrijk terras, of hou je het liever simpel en modern? Overleg met je partner of familieleden, zo krijg je soms verassend leuke ideeën.
Een moodboard kun je maken door online plaatjes te zoeken van jouw wensen. Verzamel de plaatjes in een bestand, of ga creatief aan de slag en zoek ze op in een tijdschrift.

Maak een schets van de tuin

Een tuin inrichten is niet altijd makkelijk. Het kan daarom handig zijn om een schets te maken. Welke vorm heeft de tuin? Waar wil jij jouw terras het liefst hebben? Zijn er onderdelen zoals afvoerputjes en waterafsluitingen om rekening mee te houden? Waar schijnt de zon het meest? Teken het op jouw plattegrond en kijk welke opties het beste bij jou of jouw gezin passen.

Bomen voor een kleine tuin kiezen

Na het ontwerp heb je een beter beeld bij de vormgeving van jouw tuin. Waarschijnlijk wil je ook wat groen aanleggen, in de vorm van een mooi gazon of verschillende bomen en planten. Kies liever geen boom die in de breedte groeit en daarmee een groot deel van de tuin inpalmt. Een boom die de hoogte in groeit is een betere optie. Deze bomen zijn uitermate geschikt voor kleinere tuin:

Afbeeldingsresultaat voor De Eriobotrya japonica

– De Crataegus Orientalis, oftewel Meidoorn. Een prachtige boom die in de lente en herfst een mooie kleur aan het geheel toevoegt.
– De Japanse Loquet, een altijd groen blijvende boom met witte bloesem in het voorjaar.
– De Acer Campestra ‘Nanum’, een boom die makkelijk onderhouden en gesnoeid kan worden.
– De esdoorn Acer Griseum. Deze boom groeit mooi de hoogte in en heeft in de herfst prachtige kleuren.
– De Magnolium kobus, een boom met stervormige witte bloemen die ook nog eens heerlijk ruiken. Ideaal voor extra sfeer.
– De Catapla Bignonioides, een moeilijke naam voor een mooie en kleine boom. Deze boom verdrijft muggen en vliegen, heeft frisgroene bladeren en in de zomer mooie witte bloemen.
– De wilde lijsterbes, een ideale boom die zeer winterhard is. De lijsterbes kan tot wel 10 meter hoog worden, dus bekijk eerst goed of de boom het zicht vanuit de woning of de woning van de buren niet belemmerd.

Lees ook onze blogpost bomen voor een kleine tuin voor meer inspiratie.

Kies planten of bloemen naar jouw smaak

Kleinblijvende planten en planten die de hoogte in groeien zijn ideaal voor een kleinere tuin. Kies planten en bloemen die in het ontwerp van jouw tuin passen. Bij een moderne, strakke tuin kan beter gekozen worden voor planten die makkelijk te snoeien zijn. Een gezellige stadstuin kan dan weer voorzien worden van een border met weelderige bloemen.

De inrichting zorgt voor de sfeer

Je ontwerp kan nog zo mooi zijn, de keuzes van kleuren en stijlen in de tuin is net zo belangrijk. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste tegels, een kunstgras of gras gazon en de stijl van een eventuele schutting. Samen met het terras, bloemen, planten en de juiste accessoires kan de tuin zo omgetoverd worden tot een waar paradijs.

Wij geven je graag inspiratie

Benieuwd naar hoe jouw kleine tuin eruit kan zien? Bekijk dan onze afgewerkte projecten, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Zoek je een betrouwbaar hoveniersbedrijf dat u kan helpen met jouw kleine tuin? Geerts & Groenendaal Hoveniers is jouw hovenier voor tuinaanleg.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?