Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
308 beoordelingen

Kunstgrasvelden met rubberkorrels: gevaarlijk of niet?

De laatste tijd horen we in de media veel berichten over het gevaar van sporten op kunstgrasvelden met rubbelkorrels. De rubberen korrels waarmee kunstgras ingestrooid wordt, zou volgens Amerikaanse onderzoekers slecht zijn voor de gezondheid.  De stof zou gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers gebruiken nooit rubbere korrrels (rubbergranulaat genoemd) in ons kunstgras. Toch leggen we je graag uit wat deze rubberenkorrels precies zijn, waarom ze zo in opspraak zijn, en waarom wij ze niet gebruiken.

Wat is rubbergranulaat precies? En waarom zou het gevaarlijk zijn?

Om de grassprieten van het kunstgras goed overeind te houden, wordt er vaak gebruikt gemaakt van rubberenkorrels. Deze korrels worden gemaakt van autobanden en bevatten lood, kwik, benzeen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en arsenicum. Dit zijn gevaarlijke stoffen als ze het lichaam binnendringen. Vooral sporters die regelmatig moeten duiken, vallen of slidings maken, lopen kans om deeltjes van deze rubberkorrels binnen te krijgen. Amerikaanse onderzoekers maken zich hier zorgen over. Toch zijn er ook organisaties en overheidsinstellingen die twijfelen aan de onveiligheid van de rubberkorrels.

Waarom is het nog niet duidelijk of de korrels echt gevaarlijk zijn? 

Voordat er duidelijk vastgesteld kan worden of de rubberkorrels echt een risico zijn voor de gezondheid of niet, is veel onderzoek nodig. Hier wordt door verschillende organisaties hard aan gewerkt. Op het moment liggen er zo’n 200.000 kunstgrasvelden in Nederland, waarbij onduidelijk is of ze een extra risico zijn voor de gezondheid. Nadat er is vastgesteld of de rubberkorrels wel of geen bedreiging vormen voor de gezondheid, zal er gekeken worden naar het aantal velden dat gelegd is met het gebruik van rubberkorrels. Waarschijnlijk zullen alle velden dan vervangen moeten worden.

Kunstgrasvelden met rubberkorrels: is er een alternatief voor?

Gelukkig is het gebruik van rubberenkorrels niet nodig. Om kunstgras netjes overeind te houden kun je gebruik maken van kurk korrels of instrooizand. Kurk en instrooizand zijn natuurlijke middelen, die sowieso niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Heeft u zelf een tuin voorzien van kunstgras, en is het gras wat plat geworden? Strooi dan het liefst instrooizand, dit ziet er mooi en natuurlijk uit, en is niet schadelijk voor uw gezondheid.

kunstgrasvelden met rubberkorrels

Waarom gebruikt Geerts Groenendaal Hoveniers geen rubberenkorrels?

Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers leggen al jaren met plezier kunstgras. Wij hebben er bewust voor gekozen om alleen met instrooizand te werken. Dit werkt het makkelijkst, geeft een natuurlijk effect aan het gras, is milieuvriendelijk, goedkoop in prijs en goed voor uw gezondheid, de gezondheid van uw huisdieren of naasten. U kunt dus met een gerust hart gebruik maken van ons kunstgras.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?