Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Kunstgrasvelden met rubberkorrels: gevaarlijk of niet?

Kunstgras leggen Hilvarenbeek

Enige tijd geleden waren er in de media veel berichten over het gevaar van sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. De rubberen korrels waarmee kunstgras ingestrooid wordt, zouden volgens Amerikaanse onderzoekers slecht zijn voor de gezondheid. Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers gebruiken nooit rubbere korrrels (rubbergranulaat genoemd) in ons kunstgras. We leggen u graag uit wat deze rubberenkorrels precies zijn, waarom ze zo in opspraak zijn, en waarom wij ze niet gebruiken.

Wat is rubbergranulaat precies? En waarom zou het gevaarlijk zijn?

Om de grassprieten van het kunstgras goed overeind te houden, wordt er vaak gebruikt gemaakt van rubberen korrels. Deze korrels worden gemaakt van autobanden en bevatten lood, kwik, benzeen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en arsenicum. Dit zijn gevaarlijke stoffen als ze het lichaam binnendringen. Vooral sporters die regelmatig moeten duiken, vallen of slidings maken, lopen kans om deeltjes van deze rubberkorrels binnen te krijgen. Amerikaanse onderzoekers maken zich hier zorgen over. Ook in Nederland onderzoek gedaan. Het RIVM concludeerde dat sporten op kunstgras waar rubbergranulaat is gestrooid veilig is. Andere onderzoekers hebben hier echter hun twijfels bij.

Waarom is het nog niet duidelijk of de korrels echt gevaarlijk zijn?

Voordat er duidelijk vastgesteld kan worden of de rubberkorrels echt een risico zijn voor de gezondheid of niet, is veel onderzoek nodig. Hier wordt door verschillende organisaties hard aan gewerkt. Op het moment liggen er zo’n 200.000 kunstgrasvelden in Nederland, waarbij onduidelijk is of ze een extra risico zijn voor de gezondheid. Nadat er is vastgesteld of de rubberkorrels wel of geen bedreiging vormen voor de gezondheid, zal er gekeken worden naar het aantal velden dat gelegd is met het gebruik van rubberkorrels. De kans bestaat dat alle velden dan vervangen moeten worden.

Kunstgrasvelden met rubberkorrels: is er een alternatief voor?

Gelukkig is het gebruik van rubbergranulaat niet nodig. Om kunstgras netjes overeind te houden kunt u gebruik maken van kurk korrels of instrooizand. Kurk en instrooizand zijn natuurlijke middelen, die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Heeft u zelf een tuin voorzien van kunstgras, en is het gras wat plat geworden? Strooi dan het liefst instrooizand, dit ziet er mooi en natuurlijk uit, en is niet schadelijk voor uw gezondheid.

kunstgrasvelden met rubberkorrels

Waarom gebruikt Geerts Groenendaal Hoveniers geen rubberkorrels?

Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers leggen al jaren met plezier kunstgras. Wij hebben er bewust voor gekozen om alleen met instrooizand te werken. Dit werkt het makkelijkst, geeft een natuurlijk effect aan het gras, is milieuvriendelijk, gunstig geprijsd en niet schadelijk voor de gezondheid van mensen en huisdieren. U kunt dus met een gerust hart gebruik maken van ons kunstgras.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?