Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Niet sproeien en droogte in de tuin: wat nu?!

Droogte in tuin

De laatste jaren kent Nederland steeds meer droge periodes. Zwembaden mogen niet meer gevuld worden, de auto moet zijn wasbeurt overslaan en ook de tuin mag bijna niet meer gesproeid worden. Landbouwgronden staan droog, weilanden kleuren geel aan en zelfs grondwater mag niet teveel gebruikt worden. Maar wat doet u dan bij droogte in de tuin? Hoe houdt u uw tuin zo gezond mogelijk ondanks het sproeiverbod? Wij geven u tips.

Droogte in de tuin: geef de tuin extra voedingsstoffen

In extreme periodes kan de overheid een sproeiverbod opleggen. Dan mag er compleet niet meer gesproeid worden en staat er een fixe boete op het water geven van planten in de tuin, het wassen van de auto of het vullen van een zwembad. Ook als het nog niet zo ver is, wordt het toch geadviseerd zeer zuinig om te gaan met water. Sproei daarom uw tuin maximaal 2 keer per week in de avonduren, zodat het gras niet te snel verdampt. Daarnaast kunt u bij droogte in de tuin uw tuin een handje helpen door de volgende tips toe te passen.

  • Planten die wekelijks in plaats van dagelijks besproeid worden zijn gezonder en sterker. Zie het zuinig omgaan met water dus niet als minpunt, maar probeer vanaf nu maximaal 2 keer per week de tuin te sproeien. Planten die minder water krijgen zullen zich dieper wortelen om zelf op zoek te gaan naar water en voedingsmiddelen. De plant wordt dus een stuk sterker.
  • Strooi een laagje compost. Dit laagje zorgt voor extra voedingsstoffen en beschermt het gazon op een natuurlijke manier.
  • Heeft u pas een stukje grond ingezaaid? Dan heeft deze plek wat extra water nodig. Maak een jute zak flink nat of gebruik een gevulde waterfles. Maak een klein gat aan de onderkant van de waterfles en zet die bij het stukje grond. Het water drupt er langzaam uit waardoor u niet hoeft te sproeien en de grond toch voldoende vocht krijgt.
  • Breng een laagje compost, hooi of stro aan rondom planten voordat u de tuin sproeit. Compost, hooi of stro houdt water erg lang vast na het besproeien, waardoor de plant langer voorzien wordt van water en koelte.
  • Wilt u groenten en kruiden planten? Laat ze dan eerst een half uur water opnemen vanuit een schaal. Zo zijn ze genoeg bevochtigd voordat ze gepland worden.

Uw planten een extra boost geven doet u zo

  • Geef planten in potten voldoende water. Helaas zijn planten in potten minder bestand tegen heftige weersomstandigheden dan planten die gepland zijn in klei of zandgrond. Geef ze daarom met behulp van de waterfles voldoende water door de dag heen.
  • Geef planten water direct bij hun wortels. Het heeft geen zin om in deze periodes van droogte planten te bewateren vanaf de bladeren van de plant. Sproei het water liever direct bij de wortels zodat het sneller opgenomen kan worden.
  • Gebruik water dat normaal gezien verloren gaat. Afwas doen in een teiltje? We doen het al langere tijd niet meer, maar toch is het een goed idee om hiermee te beginnen. Als u biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt kunt u het overgebleven water prima gebruiken om planten van water te voorzien.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?