Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
267 beoordelingen

Wateroverlast in de tuin: hoe te voorkomen?

Overstroming tuin voorkomen

We hebben de laatste weken mogen genieten van prachtig weer. De temperaturen zijn aangenaam, maar dit betekend ook dat de bodem van uw tuin droog kan worden. Wanneer het dan flink gaat regenen, kan het regenwater door de harde ondergrond minder goed wegspoelen. Zo kan een overstroming in de tuin ontstaan. Best lastig, want het kan even duren voordat het water vanzelf wegloopt. Toch zijn er een aantal praktische manieren om ervoor te zorgen dat u bij de volgende regenbui toch van een droge tuin geniet.

Leg meer planten en bloemen aan

Planten en bloemen zorgen ervoor dat regenwater beter opgenomen kan worden. In een tuin vol tegels kan het water immers niet door de bodem worden opgenomen. Een mooi stukje gras, planten en een aantal bloemen zorgen ervoor dat het regenwater sneller wordt opgenomen.

Bekijk de bodemstructuur van jouw tuin, of maak drainagegaten

Vaak komt wateroverlast voor op leem of kleigrond. Door deze stevige bodem kan het water minder snel wegzakken. Dit kun je verhelpen door een laag zand of compost op de grond aan te brengen. Door dit een keer per jaar te doen kun je extreme wateroverlast al snel voorkomen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gaten in de bodem van de tuin aan te brengen. Kies hiervoor onopvallende plekken in de tuin, zoals tussen de planten. Maak met een grondboor een gat van ongeveer 50 centimeter diep, en herhaal dit op een aantal plekken in de tuin. Vul de gaten daarna met grind of drainerend zand. Hierdoor stroomt het water bij een flinke regenbui de gaten in, waardoor het sneller weg kan lopen.

Voorkom een overstroming in de tuin en laat speciale drainagesleuven aanbrengen

Naast een aantal gaten in de tuin kun je er ook voor kiezen roostergoten aan te laten leggen. Deze worden vaak aan de zijkant van de tuin geplaats. Ze vangen het overtollige water makkelijk op, en voeren het meteen af naar het riool.

Laat de bestrating iets aflopen

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin kun je ervoor kiezen de bestrating iets te laten aflopen. Vaak wordt dit automatisch al gedaan, maar je kunt het ook nog specifiek vragen aan degene die bij jou de bestrating komt aanleggen. Door de bestrating iets aflopend aan te leggen stroomt al het water van de tuin naar de border, de oprit of een openbare weg. Zo is uw tuin altijd snel droog na een zware regenbui.

Laat u adviseren over uw tuin

Heeft u dit jaar last gehad van een overstroming in de tuin? Dan is het verstandig uw tuin te laten bekijken. Zo voorkomt u dat u in de toekomst nog meer last heeft van wateroverlast. Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers helpen u graag op weg. Wij zorgen ervoor dat uw tuin de volgende regenbui prima aankan, door planten of bomen te planten, de bestrating onder handen te nemen, of roostergoten aan te leggen.

Geerts & Groenendaal Hoveniers is uw hovenier voor onder andere tuinaanleg, bestrating, kunstgras en graszoden.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?