Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
292 beoordelingen

Wateroverlast in de tuin: hoe te voorkomen?

Overstroming tuin voorkomen

We hebben de laatste weken mogen genieten van prachtig weer. De temperaturen zijn aangenaam, maar dit betekend ook dat de bodem van uw tuin droog kan worden. Wanneer het dan flink gaat regenen, kan het regenwater door de harde ondergrond minder goed wegspoelen. Zo kan een overstroming in de tuin ontstaan. Best lastig, want het kan even duren voordat het water vanzelf wegloopt. Toch zijn er een aantal praktische manieren om ervoor te zorgen dat u bij de volgende regenbui toch van een droge tuin geniet.

Leg meer planten en bloemen aan

Planten en bloemen zorgen ervoor dat regenwater beter opgenomen kan worden. In een tuin vol tegels kan het water immers niet door de bodem worden opgenomen. Een mooi stukje gras, planten en een aantal bloemen zorgen ervoor dat het regenwater sneller wordt opgenomen.

Bekijk de bodemstructuur van jouw tuin, of maak drainagegaten

Vaak komt wateroverlast voor op leem of kleigrond. Door deze stevige bodem kan het water minder snel wegzakken. Dit kun je verhelpen door een laag zand of compost op de grond aan te brengen. Door dit een keer per jaar te doen kun je extreme wateroverlast al snel voorkomen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gaten in de bodem van de tuin aan te brengen. Kies hiervoor onopvallende plekken in de tuin, zoals tussen de planten. Maak met een grondboor een gat van ongeveer 50 centimeter diep, en herhaal dit op een aantal plekken in de tuin. Vul de gaten daarna met grind of drainerend zand. Hierdoor stroomt het water bij een flinke regenbui de gaten in, waardoor het sneller weg kan lopen.

Voorkom een overstroming in de tuin en laat speciale drainagesleuven aanbrengen

Roostergoten of sleufgoten worden gemaakt van verzinkt staal, rvs of gietijzer. Roostergoten worden aangelegd aan de zijkant van de tuin, vaak langs de terrastegels. Door deze roostergoten wordt het water opgevangen, en afgevoerd naar het riool.

Laat de bestrating iets aflopen

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin kun je ervoor kiezen de bestrating iets te laten aflopen. Vaak wordt dit automatisch al gedaan, maar je kunt het ook nog specifiek vragen aan degene die bij jou de bestrating komt aanleggen. Door de bestrating iets aflopend aan te leggen stroomt al het water van de tuin naar de border, de oprit of een openbare weg. Zo is uw tuin altijd snel droog na een zware regenbui.

Laat een goed afwateringssysteem of drainagesysteem plaatsen

Een van de belangrijkste manieren om wateroverlast te voorkomen, is het laten plaatsen van een goed afwaterings- of drainagesysteem. Deze systemen worden onder de grond aangelegd. Er zijn verschillende systemen op de markt, dus er is altijd iets te vinden wat bij uw budget of voorkeuren past.

Laat de ondergrond opnieuw stabiliseren

Doordat bouwmachines bij het bouwen van een woning over de grond hebben gereden, wordt de ondergrond vaak platgedrukt. Vooral bij nieuwbouwwoningen waar veel op en af wordt gereden, is de ondergrond na verloop van tijd verhard. Veel mensen leggen echter direct een nieuwe tuin aan, terwijl de ondergrond eerst gestabiliseerd zou moeten worden. Door de ondergrond opnieuw te stabiliseren, wordt de grond ‘losser’, waardoor er meer ruimte is om water te absorberen.

Laat u adviseren over uw tuin

Heeft u dit jaar last gehad van een overstroming in de tuin? Dan is het verstandig uw tuin te laten bekijken. Zo voorkomt u dat u in de toekomst nog meer last heeft van wateroverlast. Wij van Geerts Groenendaal Hoveniers helpen u graag op weg. Wij zorgen ervoor dat uw tuin de volgende regenbui prima aankan, door planten of bomen te planten, de bestrating onder handen te nemen, of roostergoten aan te leggen.

Geerts & Groenendaal Hoveniers is uw hovenier voor onder andere tuinaanleg, bestrating, kunstgras en graszoden.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?