Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Schaduwplanten voor buiten. Deze planten doen het goed in de schaduw

Vergeet-mij-nietjes

Heeft u veel schaduwplekken in uw tuin? Staan er bijvoorbeeld grote bomen of is uw tuin naar het noorden gericht? Dan bloeien veel bloemen en planten niet optimaal. De meeste planten en bloemen genieten namelijk van een plek in het directe zonlicht. Toch zijn er een aantal prachtige bloemen en planten die goed in de schaduw groeien. Wij geven u graag een aantal voorbeelden.

 

De Herfstvaren: het hele jaar door groen in de tuin


De Herfstvaren komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Deze winterharde plant is ideaal voor tuinen met veel schaduw. Deze plant is het hele jaar door groen en geeft in de herfst een mooie rode gloed. Hij wordt ongeveer 70 centimeter hoog en groeit het best op halfschaduw of volle schaduwplekken. Snijd de varen af in maart of april, zodat de plant daarna opnieuw kan groeien. Humusrijke grond geeft de varen de beste voeding en zorgt voor een gezonde plant.

 

Acanthus: een magisch effect in de tuin


De Acanthus, of beter bekend als Bear’s Breeches, is een van de beste planten die goed in de schaduw groeien. De Acanthusfamilie bestaat uit maar liefst 30 soorten, dus er is keuze genoeg. De planten komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en Azië. De plant heeft prachtige groene bladeren en roze of witte bloemen.

 

Gebroken hartje: een liefdesverhaal in de tuin?


Het gebroken hartje, of trandend hartje, is een prachtige plant die al eeuwenlang geliefd is. Het hartje komt uit China, Korea en Oost-Siberië. Hier groeit hij in de wildernis op vochtige plekken in lichte schaduw. De plant wordt 60 tot 80 centimeter hoog en heeft prachtige grijsgroene bladeren. Het gebroken hartje groeit van mei tot juni, waarbij prachtige roze of witte hartjes tevoorschijn komen.

 

Vergeet-mij-nietje: een van de meest geliefde planten die goed in de schaduw groeien


Het vergeet-mij-nietje is al jarenlang geliefd in Europa. In veel tuinen kleurt deze prachtige bloem dan ook blauw, roze of wit. In Nederland komen alleen in Zuid-Limburg op bosrijke heuvels nog vergeet-mij-nietjes in het wild voor. De prachtige bloemen zijn te zien van april tot augustus, en net als de Herfstvaren vraagt deze plant om een humusrijke bodem.

 

De Vingerplant: een Japanse groenblijver


De Vingerplant, ook wel bekend als de Japanse Aralia, is een groenblijvende plant uit de klimopfamilie. De plant heeft grote donkergroene bladeren die altijd groen blijven. Ideaal dus om ook in de winter te genieten van kleur in uw tuin. De Vingerplant wordt vaak als kamerplant gebruikt, maar is op een beschutte plek ook prima buiten te houden. De plant heeft geen zon nodig, en kan maar liefst 3 tot 6 meter hoog worden.

 

Hoe kiest u buitenplanten die goed in de schaduw groeien?

Naast deze 5 prachtige planten zijn er nog veel meer planten die goed in de schaduw groeien. Heeft u een schaduwrijke tuin en bent u op zoek naar mooie planten of bloemen? Bent u op zoek naar lang bloeiende vaste planten voor in de schaduw? Dan helpen wij u graag op weg. Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?