Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
332 beoordelingen

Voorkom een slakkenplaag in de lente met deze handige tips

Slakken in tuin

Het is weer prachtig weer, en dat betekent dat ook het ongedierte in uw tuin weer flink in beweging zal komen. Vanaf eind maart leggen slakken hun eieren en na 3 weken komen deze eitjes uit. Na slechts 2 maanden kunnen de nieuwe slakken zich al voortplanten. Slecht nieuws voor uw tuin, want slakken eten graag uw groenten en mooie bloemen aan. Gelukkig zijn er veilige en milieuvriendelijke manieren om een slakkenplaag te voorkomen.

Slakkenplaag? Voorkomen is beter dan genezen

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zijn er al erg veel slakken aanwezig in uw tuin? Dan is het wat moeilijker om deze op een echt milieuvriendelijke manier te bestrijden. U kunt het beste zorgen voor een natuurlijke vijand van de slak, zoals nematoden of aaltjes. Deze wormen zijn een natuurlijke vijand van slakken. U kunt ook slakkenvallen plaatsen, waardoor de slakken gelokt worden en opgesloten worden zodat u ze zelf uit kunt zetten. Dit is een iets arbeidsintensievere activiteit. Toch bekijken we eerst een aantal andere opties:

Voorkom een slakkenplaag door ‘slakwerende’ planten

De makkelijkste manier om een slakkenplaag in uw tuin te voorkomen is door een aantal planten aan te schaffen waar slakken helemaal niet gek op zijn. We zetten een aantal ‘slakwerende’ planten voor u op een rijtje:
– De duizenblad planten, zoals de Achillea Terracotta, de Achillea Cloth of Gold, Achillea Cerise Queen, de Achillea Paprika, de Achillea Red Velvet en de Achillea Pearl.
– Afrikaanse Lelies zoals de Agapantus Blue Triumphator en de Misty Dawn
– Alle soorten Leeuwenklauw
– De meeste soorten Herfstanemoon
– Vrijwel alle soorten Akelei

Deze planten hebben een afschrikkende werking voor de slak doordat zij een bepaalde geur afgeven. Door een aantal van deze soorten in uw tuin te plaatsen zult u al snel zien dat het aantal slakken drastisch afneemt.

Strooi kruiden of koffiegruis rondom uw bloemen en planten

Koffieprut tegen slakken
Slakken houden niet van koffieprut

Slakken hebben een hekel aan sterk ruikende kruiden en koffiegruis. Een omgeving die ruikt naar tijm, salie, koffie, look of rozemarijn vermijden ze dan ook het liefst. U kunt uw favoriete planten of bloemen omringen door een laagje van een van deze geurende kruiden om slakken te vermijden.

Leg fijne eierschalen of grint rondom uw planten

Hoewel het gebruiken van kruiden een goede oplossing kan zijn, moet u de kruiden natuurlijk regelmatig vervangen als het regent. Het kan makkelijker zijn om grint rondom uw planten of bloemen te strooien. Slakken houden niet van een scherpe ondergrond, en zullen dus ook omdraaien wanneer ze deze tegenkomen. Als tijdelijke oplossing kunt u net zoals kruiden ook gebruik maken van fijne eierschalen. Deze voelen ook scherp aan en zullen slakken snel uit uw tuin weren.

Lok meer egels naar uw tuin

Naast de nematoden of aaltjes zijn ook egels een natuurlijk vijand voor de slak. Maak uw tuin dus helemaal egelvriendelijk en lok ze met extra (lekker) voedsel. U kunt ook extra vogels lokken door vogelvoer te strooien, vogels zijn ook gek op slakken en zullen u dus ook graag van uw probleem afhelpen.

Zorg voor slakkenschuilplaatsen in de tuin

In de zomermaanden zoeken slakken een plek om te schuilen tegen de warmte. Dit doen ze vaak onder potten, stapels stenen of bladeren. Tegenwoordig zijn er echter speciale slakkenschuilplaatsen te koop. In deze schuilplaatsen doen slakken hun zomerdutje. Controleer elke ochtend even of er een aantal slakken in de schuilplaats zitten, zodat je deze ergens anders uit kunt zetten. Zo zorg je ervoor dat ze niet blijven ronddwalen in de tuin, en het groen kunnen aantasten.

Vang slakken in een slakkenval

Naast de slakkenschuilplaatsen zijn er ook speciale slakkenvallen. Plaatst ze op een strategische plek in de tuin, en verzamel de slakken die in de val zijn gekropen aan het einde van de dag. Voor een grotere tuin heb je wel een aantal slakkenvallen nodig, dus het kan wat meer werk zijn.

Strooi geen gif in uw tuin

Gif zal ervoor zorgen dat al het ongedierte uit uw tuin verwijderd wordt. Handig zou je zeggen, maar niets is minder waard. Het strooien van gif is ook giftig voor vogels, bijen, egels, en zelfs uw hond, kat of spelende (klein)kinderen. Gebruik dus liever geen gif en probeer eerst een van de voorgaande opties.

Lees ook onze tips voor het verwijderen van mos en het verwijderen van paddenstoelen in uw tuin.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?