Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

De mooiste tuin in mei: tips & tricks

Tuinieren in mei

Het is (eindelijk!) lekker weer in Nederland. Vanaf mei is de natuur helemaal tot leven gekomen en is de zomer in aantocht. De tuin wordt een stuk levendiger, vogels leggen hun eitjes en kleurrijke borders vullen uw tuin. Het is tijd om zaden te planten en te snoeien. Mei is dan ook een belangrijke maand voor de tuin. Wij geven u de beste tips voor deze maand, zodat u extra van uw tuin kunt genieten.

De bloemen in mei in uw tuin

Mei is een belangrijke maand voor verschillende planten. Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij, wat betekent dat de kans op ijzel en nachtvorst sterk afneemt. Dit betekent dat je in deze maand:

 • Alle zaden van eenjarige, tweejarige of vaste planten direct in de volle grond kunt planten. Denk aan madeliefjes, duizendschoon of leeuwenbekjes.
 • Let erop dat mei de rustperiode is voor vetplanten. Geef die dus niet teveel water.

Madeliefjes kunt u in mei direct in volle grond planten.

Vijver in uw tuin? Vergeet de vissen in mei niet!

Heeft u naast een prachtig prachtige planten ook nog een vijver in uw tuin? Dan kunt u de vissen natuurlijk niet vergeten. Een aantal tips:

 • Vissen moeten vanaf mei weer flink bijgevoerd worden.
 • Een paar kleine porties is beter dan één grote portie, zodat de vissen de kans krijgen al het voer op te eten.
 • Het moerasgedeelte van een vijver kan nu beplant worden. Dit kunt u doen door kattenstaart of lisdodde te planten. Zo krijgt uw vijver een mooie uitstraling. Let er wel op dat de filter nog voldoende water geeft en schoon is.

Lisdodde geeft uw vijver een nog mooiere uitstraling.

Het onderhouden van uw gazon in mei

Niet alleen fleuren planten flink op in mei, ook krijgt uw zijn kleur terug. Om uw gazon zo gezond en mooi mogelijk te houden zijn de volgende tips belangrijk:

 • Strooi kunstmest op het gazon als er regen is voorspeld.
 • Één maand later mag u weer eens kunstgras over het gazon strooien. Zo blijft uw gazon in top conditie.
 • Maai het gras regelmatig. In deze periode mag u gerust 1 tot 2 keer per week het gras maaien.

Denk daarnaast aan de volgende tuinwerkzaamheden in mei:

 • Tijd om te snoeien
 • Buxus, hulst, liguster en coniferen  kunnen in deze maand gesnoeid worden. Let er wel op dat u van te voren even kijkt of er vogelnestjes in uw struiken aanwezig zijn.
 • Snoei rozen op stam en perkrozen terug. Heeft u klimrozen in de tuin? Knip dan alleen de zijtakjes kort.

Niet zoveel zin om het gras te maaien? Neem kunstgras! 
Geen zorgen, niet iedereen houdt ervan om in de tuin te werken. Maak het uzelf dus zo gemakkelijk mogelijk. Nooit meer sproeien of het gras maaien doet u door kunstgras aan te laten leggen. Wij van Geerts & Groenendaal Hoveniers komen graag bij u langs om u te adviseren. U kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in onze showtuin, waar alle soorten kunstgras te vinden zijn.

Uw tuin zomerklaar maken? Dat doet u zo! 
Natuurlijk is het niet alleen de maand van snoeien, maaien en planten. Het is tijd om lekker buiten te zitten, genietend met een boek of een groepje vrienden op uw terras. Dus:

 • Zet uw tuinstel buiten.
 • Hang een schilderijtje op.
 • Zet wat mooie gekleurde potten rondom het terras.
 • En last but not least: zorg voor romantische verlichting.

Natuurlijk kunt u ook inspiratie opdoen door dit blog over Italiaanse tuinen te bekijken. Heeft u genoeg van uw oude tuin en wilt u uw tuin graag een échte opfrisser geven? Neem dan contact op, wij komen graag bij u om uw tuin onder handen te nemen. Voor vrijblijvend advies staan wij u ook graag te woord.

Bekijk ook wat in juni in de tuin kunt doen.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?