Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
344 beoordelingen

Tuinieren in de herfst: wat is er te doen dit seizoen?

Het wordt langzaamaan kouder. De bladeren beginnen te vallen, de dagen worden korter. Er is nog genoeg leven buiten, maar de tuin zet een stapje richting de winter. Tijd om te tuinieren in de herfst, voordat de koude winterperiode komt aanzetten. Maar wat kunt u in deze tijd van het jaar allemaal doen in de tuin? Wij zetten het voor u op een rijtje.

1.Plant en verplant planten in de herfst

De grond is vochtig doordat de temperaturen ’s nachts kouder worden. Er hangt regelmatig een mistbank en zo nu en dan geniet het gazon van een flinke regenbui. De bodem van de tuin is nu ideaal om nieuwe planten te planten en oude planten te verplanten. Hierdoor kunnen ze aan hun nieuwe locatie wennen en goed wortelen.Lees onze blogpost tuin beplanten in de herfst voor tips en ideeën voor welke planten u goed in het najaar kunt planten.

2. Plant bollen als voorbereiding op de lente

Om in de lente mooie bloemen in prachtige kleuren te zien, is het belangrijk de bollen hiervan in de herfst al te planten. Zorg altijd dat je de bloembollen op een diepte van twee tot drie maal hun eigen doorsnede in de grond plaatst, met de punt omhoog. Bedek daarna met aarde, druk de aarde losjes aan en wacht geduldig tot de lente komt.

3. Hang nestkastjes op

 
Ook in de herfst en winter vinden vogels het heerlijk om een fijne schuilplaats te hebben. Vaak nemen vogels even de tijd om aan een nieuw nestkastje te wennen. Ze richten het helemaal in, zodat ze er warm bij zitten het komende seizoen. Nu is dus een prima tijd om de tuin nog van nestkastjes te voorzien.                                                                                        

4. Snoei heggen, struiken en heesters terug

Heeft u struiken, heggen of heester in de tuin staan? Dan is het nu tijd om deze voor de laatste keer voor de winter terug te snoeien. Snoei de heggen, heesters en stuiken niet te ver terug om te voorkomen dat ze in de winter niet helemaal zijn terug gegroeid.

5. Verwijder bladeren van het gazon

In de herfst vallen grote hoevelheden bladeren op uw gazon. Het is het beste om deze regelmatig te verwijderen. Bladeren die op het gazon blijven liggen zorgen dat het gras bruin en droog wordt, omdat het zonlicht het gras niet kan bereiken.

6. Bemest het gazon nog eens

 
Deze periode is ideaal om het gazon nog eens goed te bemesten. Er is zelfs speciale meststof voor in het najaar. Deze zorgt ervoor dat uw gazon er straks in het voorjaar weer gezond bij ligt.

7. Maai het gras voor het laatst in november

Begin november is de beste tijd om het gras voor het laatst te maaien. Zorg ervoor dat u het gras niet korter maait dan 5 centimeter.

8. Verwijder het onkruid

Bij het tuinieren in de herfst zult u merken dat onkruid sneller terug groeit. De grond is op dit moment namelijk ideaal voor onkruid om te groeien. Trek het onkruid er met wortel en al uit, zodat het minder snel terug groeit. Leg eventueel steentjes, kiezeltjes of hout op plekken waar veel onkruid groeit, om de groei ervan tegen te gaan.

9. Ontvang paddenstoelen met open armen

 
In dit seizoen groeien paddenstoelen volop. Hoewel er giftige soorten in de bossen te  vinden zijn, komen deze bijna niet voor in de tuin. Laat ze dus groeien en geniet van hun mooie patronen en vormen. Bij twijfel (als u bijvoorbeeld kinderen of huisdieren heeft) kunt u opzoeken of er giftige paddenstoelen in uw tuin aanwezig zijn.

10. Span een net over de vijver om bladeren op te vangen

Mooie vijver in de tuin? Houdt hem dan goed schoon door een dun net over de vijver te spannen. Deze zijn verkrijgbaar in winkels zoals de Boerenbond, de Welkoop, etc.

11. Bedek gevoelige planten met bladeren, bubbeltjesplastic of rijsthout

 
Gevoelige planten zoals rozen zijn niet goed bestand tegen de komende winter. Het is daarom slim deze af te dekken.

12. Geef de tuin extra kleur met onze inspirerende tuintrends

Ook in de herfst kunt u uw tuin prachtig aankleden. Met onze tuintrends speciaal voor de herfst ligt uw tuin er ook dit seizoen mooi bij.

Wat bent u van plan met uw tuin deze herfst? Gaat u de tuin nog eens flink aanpakken, of zelfs helemaal verbouwen? We wensen u veel succes!/em>

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?