Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
344 beoordelingen

Verticale groenschermen: extra kleur in uw tuin

Verticaal groenscherm

Kan uw tuin net dat beetje extra gebruiken? Of vindt u uw tuin nog niet groen genoeg? Dan kan het gebruiken van verticale groenschermen een goed idee zijn. Verticale groenschermen zorgen ervoor dat u planten en bloemen kunt planten aan de muur. Uw schutting, kale muur of heg kan dus omgetoverd worden in een paradijs vol bloemen en planten. Maar hoe maakt u verticale groenschermen?

Tips voor het maken van verticale groenschermen

Voordat u begint aan het maken van een verticaal groenscherm is het verstandig om een plan te hebben. Welke muren wilt u omtoveren tot groen paradijs? Wat is uw budget? Wat voor soort planten wilt u gebruiken? Het maken van een verticaal groenscherm kan vrij complex zijn. Voor grotere projecten is het daarom verstandig een professional om advies en hulp te vragen. Kleine doe-het-zelf projecten zijn geschikter om zelf te proberen. Door het volgen van de volgende stappen bent u al snel op weg:

Kies de juiste plek voor de groene muur

Kies eerst een geschikte plek. Verticale groenschermen zijn een eye-catcher in de tuin, of zelfs in huis, en dus is de plaatsbepaling belangrijk. Wilt u het groenscherm achter uw terras? Of kiest u juist voor een plek die normaal de aandacht niet trekt?

Begin met het bouwen van een frame

Na het kiezen van de geschikte plaats is het tijd om een frame te bouwen. U zult een goed, stevig frame nodig hebben dat afgestemd is op het formaat van uw muur. Er zijn frames in alle maten en kleuren online te vinden, maar u kunt deze ook zelf bouwen. De achterkant van het frame is altijd voorzien van een plastic laag. Zo voorkomt u dat water tegen uw schutting of muur blijft lekken. Een frame kan voorzien van ‘zakjes’ waarin de planten worden geplant. Er wordt meestal eerst gebruik gemaakt van een vilte laag, waarna plant in potgrond in het zakje wordt geplant. Hieronder ziet u een mooi voorbeeld van een groenscherm met planten en bloemen.

creatief met kunstgras
Afbeelding afkomstig van The Blue Girl op Flickr.

Bekijk de watertoevoer

Natuurlijk heeft ook een groene muur voldoende water nodig. U kunt de planten stuk voor stuk water geven, maar het kan ook handig zijn om een systeem aan te leggen. Bij de meeste online verkrijgbare frames wordt deze watertoevoer meegeleverd. Wanneer u zelf een systeem bouwt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle planten water kunnen krijgen. Hiervoor wordt meestal een buis gebruikt die water drupt.

Het kiezen van de juiste planten voor uw verticale groenschermen

Een van de belangrijkste stappen is het kiezen van geschikte planten voor uw groenschermen. Gelukkig zijn er onwijs veel mogelijkheden. Bedenk van te voren wat u het liefst ziet: een strakke muur met planten van dezelfde kleur en structuur? Of een ‘wilde’ muur met planten die varieren van kleur en formaat?

Het gebruik van verticale groenschermen binnenshuis

Het is ook mogelijk verticale groenschermen in uw woning of bedrijf aan te leggen. Hierbij is vaak de hulp van een professional nodig. Er moet gezorgd worden voor een geschikt watertoevoersysteem en een afwateringssysteem. Daarnaast is het belangrijk om te kijken welke planten binnenshuis het meest geschikt zijn.

Wist u dat groenschermen ook geliefd zijn voor het maken van een diervriendelijke tuin? Heeft u graag hulp bij de aanleg van een verticaal groenscherm in de tuin? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ook de pagina tuinaanleg voor meer informatie over onze services.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?