Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
308 beoordelingen

Potgrond voor de moestuin: welke moet ik gebruiken?

Potgrond voor moestuin

Steeds meer Nederlanders beginnen hun eigen moestuin. Logisch ook, want we worden graag steeds meer zelfvoorzienend. Bent u ook klaar voor de uitdaging en wilt u uw eigen moestuin beginnen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een daarvan is het kiezen van geschikte potgrond. Welke potgrond is het beste, en welke kunt u beter vermijden?

Potgrond voor de moestuin: waarom zit er zoveel verschil in?

Zodra u de tuincentra’s binnenstapt merkt u het al: tientallen verschillende merken, samenstellingen en eigenschappen voor potgrond. Dat is niet voor niets. De verschillende soorten potgrond zijn vaak zo samengesteld dat ze precies voldoen aan de behoeften van bepaalde planten.

Verschillende soorten potgrond voor de moestuin

Er zijn honderden verschillende soorten potgrond. Toch zijn ze onder te verdelen in 3 categorieën:

Gewone potgrond

Bij elk tuincentra vindt u de ‘basis’ of ‘gewone’ potgrond. Deze kunt u echter beter vermijden wanneer u een moestuin begint. De gewone potgrond zit vaak vol met toegevoegde chemische kunststoffen.

Organische potgrond

Naast gewone potgrond is er ook organische potgrond. Dit soort potgrond is niet schadelijk voor het milieu. Het bevat alleen natuurlijke (organische) materialen zoals boomschors, kokosvezel etc.

Biologische potgrond

Biologische potgrond is eigenlijk hetzelfde als organische potgrond. Leveranciers kiezen vaak voor een van de 2 benamingen, maar het komt op hetzelfde neer. In beide soorten komen geen chemische kunststoffen voor.

Potgrond met of zonder turf?

Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk. Turf is gedroogde veengrond die honderden jaren zijn bewaard in de natte veebodem. Bij het opgraven van turf komt 3 keer zoveel CO2 broeikasgas vrij als alle bosgebieden bij elkaar. Dit is erg schadelijk voor het milieu. Let er bij de aanschaf van biologische potgrond dus op of er turf aanwezig is of niet. Het gebruik van turf is immers nog niet verboden.

Wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Geerts & Groenendaal is uw hovenier voor onder meer tuinaanleg, graszoden leggen en kunstgras leggen.

Voor het gezond houden van grond en planten, lees ook onze blogposts vitaminen voor planten en vitamine B voor planten.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?