Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Gras onderhoud

Nadat u uw graszoden heeft laten leggen door ons, het zelf heeft gedaan of u wellicht uw gras heeft ingezaaid, is het zaak om uw gras zo goed mogelijk te onderhouden. Gras onderhoud doet u niet eenmalig, maar met regelmaat. Wat komt er allemaal bij gras onderhoud kijken? We vertellen het u graag tot in detail!

Gras onderhoud: Wat, hoe en waarom?

Goed gras onderhoud doet u niet alleen door het zo af en toe te maaien. Er komt net wat meer bij kijken en wij vertellen u graag wat, hoe en waarom:

Maaien van het gras

Uiteraard het belangrijkste van allemaal, maar zeker niet het enige voor goed gras onderhoud: het maaien van uw gras. Zorg bij het maaien van uw gras voor een goed afgestelde en geslepen maaimachine. Raadpleeg hiervoor een vakman in het voorjaar.

De ideale afstelhoogte van een maaimachine is zo’n 3,5 cm.

Meet dit niet op het gras, maar op een harde ondergrond zoals een betonvloer of tegels. Maai uw gras voor het beste gras onderhoud in het vroege voor- en late najaar 1 keer per week. De perioden daartussenin zult u het 1 a 2 keer in de week moeten doen, uiteraard altijd afhankelijk van de lengte van het gras. Zorg er altijd voor dat het gras niet te lang is als u de winter ingaat!

gras-onderhoud-1
gras-onderhoud-2

Betreden van het gras

Ja, ook het betreden van uw gras heeft met grasonderhoud te maken. Voor het behoud van een gezond gazon raden we u af om het gras te betreden bij extreme weersomstandigheden. Het betreden van een besneeuw, bevroren of heel nat gazon beschadigd uw gazon. Uiteraard kunt u normaal gesproken gewoon over uw gras lopen.

Tip: Veel mensen lopen (bewust of onbewust) vaak dezelfde route over hun gras. Varieer uw looproutes voor een optimaal onderhoud van uw gras. Zodoende kan het gras sneller herstellen!

Bemesten van het gras

Bemest uw gazon met een organische meststof of langwerkende kunstmest. Voordeel van deze twee is dat ze geleidelijk, gecontroleerd en langdurig hun werk doen. Bemest de eerste keer in het voorjaar als uw gras begint te groeien. De volgende bemesting is afhankelijk van de meststof die u gebruikt. Als het goed is staat er op de verpakking een duidelijke handleiding waarmee u zelf de hoeveelheid bemesting kunt berekenen voor uw gazon. In september vindt de laatste lichte bemesting plaats.

Mos bestrijden

Gras onderhouden en mos bestrijden: twee onderwerpen die heel veel met elkaar te maken hebben. Het bestrijden van mos is niet eenvoudig, maar wel absolute noodzaak voor een gezond gazon. Mos ontstaat o.a. door een zure grond, te kort maaien, te weinig voedingsstoffen en/of ophopend vocht door schaduw van bomen of muren. Onderhoud uw gras goed en bestrijd mos met mosdoder en door te verticuteren. Nadat u dit gedaan heeft is het belangrijk om het gras snel weer gezond te krijgen door bemesten, beluchten en maaien.

Verticuteren

Een bruine graslaag die verend aanvoelt. In vaktermen wordt dit een zogenaamde ‘viltlaag’ genoemd. Dit wordt gevormd door oud en dood gras. Hoe pakt u dit aan? Door te verticuteren: het losmaken van die laag en het deels verwijderen. Hierna kan er weer lucht via de grond bij de wortels van het gras, wat herstel bevordert. Ook stimuleert dit drainage en opname van voedingsstoffen: ook zéér belangrijk voor goed gras onderhoud. Verticuteer in het voor- of najaar en zaai na het verticuteren eventueel wat bij.

Let op: Verticuteer nooit te diep, dit kan de wortels van het gras beschadigen!

gras-onderhoud-3

Sproeien

Veel mensen sproeien hun tuin heel vaak een beetje. Wilt u uw gras goed onderhouden, doe dit dan niet. Sproei alleen bij langdurige droogte en als u sproeit, sproei dan eenmalig langdurig in plaats van vaak een beetje.

Vakantie

Gaat u lekker op vakantie? Vraag dan een bekende of familie om uw gazon te verzorgen, het hoeft niet veel tijd te kosten!

Onkruidverdelgers

Dit is niet eenvoudig en gaat vaak mis als u er zelf zomaar aan begint. Zelfs specialisten hebben hier moeite mee. Laat u goed informeren voordat u hiermee aan de slag gaat.

Reparatie

Heeft u een stuk in uw gazon wat dood is? Dan kunt u dit stuk ‘repareren’ door midel van het leggen van nieuwe graszoden op die plek of het bijzaaien van gras.

Beluchten

Beluchten bevordert de drainage en groei van uw gazon, absoluut belangrijk om zo af en toe te doen voor het goed onderhouden van uw gras. Een riek is hier een handig gereedschap voor, steek de riek in het gras en ga rustig een klein beetje op en neer. Doe dit verdeelt over uw gazon.

Gras- en bladafval

We raden aan om dit altijd zo snel mogelijk te verwijderen, dit verstikt het gras en kan ervoor zorgen dat het bruin wordt. Uiteraard kunnen kleine beetje gras- en bladafval geen kwaad, maar laat het zich niet opstapelen en voer het op tijd af!

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?