Hoe onze klanten ons beoordelen
9.8
347 beoordelingen

Winter zaai techniek: groei uw voorjaartuin in de winter!

Winterzaaitechniek voor het zaaien van planten in de winter

Wilt u in het voorjaar ook genieten van een prachtige tuin met mooi gekleurde bloemen? Dan zijn januari en februari de beste maanden om aan de slag te gaan! Het klinkt misschien vreemd, het kan immers nog gaan sneeuwen, maar met deze ‘Winter zaai techniek’ kunt u uw voorjaarsplanten nu, in de winter, al laten groeien.

Kevin Lee Jacobs is een expert in het planten en onderhouden van tuinen. Deze New Yorker heeft dan ook een ideale tip voor het zaaien en laten bloeien van planten en bloemen in de winter. Met behulp van een beetje water en lege plastic melk of waterflessen kunt u zo, zelfs in de winter, uw voorjaarstuin voorbereiden.

De winter zaai techniek: een voorjaarstuin voorbereiden in de winter

Om voorjaarsbloemen te laten groeien maar u van lege plastic flessen eerst een soort broeikas.  Dit kunt u als volgt doen:
1. Snijd de onderkant van de fles er voor een deel af, maar zorg ervoor dat er een klein stukje vast blijft zitten, zoals op de foto hieronder:
2. Maak kleine gaatjes in de bodem van de fles. Deze gaatjes zorgen ervoor dat het teveel aan water makkelijk weg kan lopen. U kunt een schroevendraaier of schaar gebruiken om de gaatjes te maken.
3. Haal de dop van de fles af.
4. Maak ook een aantal gaatjes in de bovenkant van de fles, zodat er genoeg ventilatie is.
5. Bedek de bodem van de fles met de juiste aarde. Afhankelijk van de plant of bloem kunt u advies vragen aan de plantenwinkel, maar de meeste planten doen het goed op elke lichte en goed gedraineerde potgrond. Vul de fles met 4 tot 6 centimeter aarde.
6. Gebruik water op de potgrond en mix door elkaar. Laat het teveel aan water er even uitlopen, dit gebeurt door de gaten aan de onderkant van de fles.
7. Plant de zaadjes in de aarde. Gebruik een laagje aarde om de zaadjes af te dekken, en doe de fles dicht.
8. Plak de fles dicht met duct tape, zoals op deze afbeelding te zien is:winter zaai techniek
9. Label dan de fles. Schrijf de naam van de bloemen en de datum waarop je ze gezaaid hebt op de fles.
10. Zet de ‘broeikas’ flessen buiten, op een veilige plek zonder al teveel wind. Zet de flessen op een open plek in de tuin, waar de zon, regen en sneeuw ze dus ook kan bereiken.
winter zaai techniekwinter zaai techniek

Laat de kiemplantjes genieten van alle voordelen van de zon

Na een aantal weken beginnen de zaadjes te groeien. De eerste blaadjes komen tevoorschijn. Bekijk de zaadjes regelmatig en geef ze zo nu en dan voorzichtig water. Op een zonnige dag kunt u de flessen open op een tafel laten staan, zodat de kiemplantjes van alle voordelen van het zonlicht kunnen genieten.

Door uw voorjaarstuin voor te bereiden in de winter geniet u zodra het voorjaar begint van een prachtige tuin vol bloemen. De winter zaai techniek is zeker het proberen waard,  het is namelijk een van de meest effectieve manieren om een voorjaarstuin voor te bereiden.

Voor tuinieren in winter hebben we ook de volgende interessante blogposts geschreven: planten beschermen tegen de vorst, planten helpen in de winter en de moestuin winterklaar maken.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Gebruik onze expertise voor uw tuin, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan! Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur een persoonlijke offerte in huis heeft!

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?